Default issue

Moderators: André, AvantGuard

Post Reply
BEDO
Newbie
Newbie
Posts: 8
Joined: Sun May 09, 2010 6:52 pm
Windows Version: XP SP3e
Avant Version: 11.7 Build 46
IE Version: IE8

Default issue

Post by BEDO » Tue May 25, 2010 11:26 am

If I make another browser the default, I find any icon I click on opens with Avant, I have tried 'Set program access and defaults' with no success. Is there a way I can still keep Avant but stop it overriding my default browser.

User avatar
kudos
Support Staff²
Support Staff²
Posts: 3384
Joined: Wed Mar 22, 2006 10:35 am
Avant Version:

Re: Default issue

Post by kudos » Tue May 25, 2010 12:21 pm

Looks like your other browser has not registered all required filetypes and/or protocols. Use a third-party (freeware) utility such as DefaultBrowser or SetBrowser do it for you.

If it is for a specific filetype, then right-click the file, select "Open with..." and select your other browser - in the dialog make sure that you check the box marked "Always use the selected program to open this kind of file".
 
.:Volunteer support staff (regular user):.
Image
I am not a member of the Avant / Orca development team
Please search this forum / the Wiki before posting questions
Forum Rules | Frequently Asked Questions | Active Topics

BEDO
Newbie
Newbie
Posts: 8
Joined: Sun May 09, 2010 6:52 pm
Windows Version: XP SP3e
Avant Version: 11.7 Build 46
IE Version: IE8

Re: Default issue

Post by BEDO » Tue May 25, 2010 1:52 pm

Thanks kudos.
I D/L the 'default browser' and chose Opera for a test, but no luck.
If I click on any program that would open a browser the only option is Avant which appears in bold at the top of the open dialog box.

User avatar
kudos
Support Staff²
Support Staff²
Posts: 3384
Joined: Wed Mar 22, 2006 10:35 am
Avant Version:

Re: Default issue

Post by kudos » Tue May 25, 2010 1:55 pm

Are you logged in as an administrator in Windows? Standard users may not have priviliges to change the default browser.
 
.:Volunteer support staff (regular user):.
Image
I am not a member of the Avant / Orca development team
Please search this forum / the Wiki before posting questions
Forum Rules | Frequently Asked Questions | Active Topics

BEDO
Newbie
Newbie
Posts: 8
Joined: Sun May 09, 2010 6:52 pm
Windows Version: XP SP3e
Avant Version: 11.7 Build 46
IE Version: IE8

Re: Default issue

Post by BEDO » Tue May 25, 2010 3:05 pm

Yes I am logged in as Admin. There has been one change On clicking on the URL in your email to me just now, it did open in Opera, However if I use opera to go to a website and drag the URL to my desktop, if I click on that it still only offers me Avant to open it with.

BEDO
Newbie
Newbie
Posts: 8
Joined: Sun May 09, 2010 6:52 pm
Windows Version: XP SP3e
Avant Version: 11.7 Build 46
IE Version: IE8

Re: Default issue

Post by BEDO » Tue May 25, 2010 3:37 pm

Update
This is weird. If I make Slimbrowser the default Avant accepts this and I can open progs in slim browser and there is no mention of Avant Just the usual offer 'Open'
I will now try Firefox.
Will let you know the results.

BEDO
Newbie
Newbie
Posts: 8
Joined: Sun May 09, 2010 6:52 pm
Windows Version: XP SP3e
Avant Version: 11.7 Build 46
IE Version: IE8

Re: Default issue

Post by BEDO » Tue May 25, 2010 4:24 pm

Firefox is the same as Opera although you make then the default, Avant still takes priority and gives you no choice you have to open with Avant. It seems only Slimbrowser stays the default.
All very strange.
Might it be an idea to uninstal Avant clear out any 'bits' and reinstall?

User avatar
kudos
Support Staff²
Support Staff²
Posts: 3384
Joined: Wed Mar 22, 2006 10:35 am
Avant Version:

Re: Default issue

Post by kudos » Tue May 25, 2010 8:12 pm

What is the link name? Particularly the extension. Is it .htm or .html or something other than that?
 
.:Volunteer support staff (regular user):.
Image
I am not a member of the Avant / Orca development team
Please search this forum / the Wiki before posting questions
Forum Rules | Frequently Asked Questions | Active Topics

BEDO
Newbie
Newbie
Posts: 8
Joined: Sun May 09, 2010 6:52 pm
Windows Version: XP SP3e
Avant Version: 11.7 Build 46
IE Version: IE8

Re: Default issue

Post by BEDO » Tue May 25, 2010 8:49 pm

The effected icons are all URLs. That have been dragged and dropped on to my desktop.
However, if I make the slimbrowser the default all is well.
any icon you right click on gives you the normal 'OPEN'

User avatar
kudos
Support Staff²
Support Staff²
Posts: 3384
Joined: Wed Mar 22, 2006 10:35 am
Avant Version:

Re: Default issue

Post by kudos » Tue May 25, 2010 8:55 pm

Try the "URL File Association Fix" available from Windows® XP File Association Fixes
 
.:Volunteer support staff (regular user):.
Image
I am not a member of the Avant / Orca development team
Please search this forum / the Wiki before posting questions
Forum Rules | Frequently Asked Questions | Active Topics

BEDO
Newbie
Newbie
Posts: 8
Joined: Sun May 09, 2010 6:52 pm
Windows Version: XP SP3e
Avant Version: 11.7 Build 46
IE Version: IE8

Re: Default issue

Post by BEDO » Tue May 25, 2010 9:52 pm

Thank you , I will try that tomorrow, won't attempt it tonight.
Will let you know the results.
Never a dull moment with PCs :lol:

BEDO
Newbie
Newbie
Posts: 8
Joined: Sun May 09, 2010 6:52 pm
Windows Version: XP SP3e
Avant Version: 11.7 Build 46
IE Version: IE8

Re: Default issue

Post by BEDO » Wed May 26, 2010 10:59 am

Right....
I installed the file association fixes you kindly gave me, I did a whole cycle of making IE8 default then Firefox, then Slimbrowser all went well until I made Avant default, then it went back to it's old ways Grrrrrr. I then used the the software you first gave me (Default Browser) which put it right again. this seems to work fine unless I make Avant default.
I'm quite happy with this as I know I can always use the 'Default Browser' you gave me the link to.
Many thanks for your help kudos.
Ron

User avatar
kudos
Support Staff²
Support Staff²
Posts: 3384
Joined: Wed Mar 22, 2006 10:35 am
Avant Version:

Re: Default issue

Post by kudos » Wed May 26, 2010 12:54 pm

How bizarre. Glad we found a workaround for you anyway.
 
.:Volunteer support staff (regular user):.
Image
I am not a member of the Avant / Orca development team
Please search this forum / the Wiki before posting questions
Forum Rules | Frequently Asked Questions | Active Topics

Post Reply